Becayiş Nedir-Nasıl Yapılır?

Becayiş nedir?

Kelime anlamıyla; Farsça kökenli olan bu kelime birinin veya bir şeyin yerine deyiminden türemiş olan “Becayiş” en eski tanımıyla “görev veya makamı değiş tokuş etmek” tir [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ].

Becayiş 657 sayılı Kanunun 73’üncü maddesinde “Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme (becayiş) suretiyle atanmaları…” şeklinde tanımlanmıştır. Aynı madde de “Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.” diye belirtilmiştir. 

Becayiş/Karşılıklı Olarak Yer Değiştirme, kurumun atamaya yetkili amirlerince uygun bulunması halinde, aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı unvan, sınıf ve branştaki memurlar yer değiştirme (becayiş) suretiyle atanmalarını karşılıklı dilekçe vererek talep edebilirler.

Becayişte önemli hususlar;
• Becayişte talebi yapan personelin, memuriyet sınıf, unvanı ve branş aynı olmalıdır. Aynı kurumda dahi olsalar bir öğretmen ile sağlık memuru karşılıklı yer değiştirme/becayiş talebinde bulunamaz.

• Becayişte talebi yapan personelin, çalıştığı kurum aynı olmalıdır. Aynı unvan, sınıf ve branşa ait olsalar dahi farklı kurumlarda çalışan personel (Tarım Bakanlığında çalışan V.H.K.İ. Sağlık Bakanlığındaki V.H.K.İ. ile) karşılıklı olarak yer değiştiremez (Becayiş yapamaz).
• Aynı kurumun farklı illerinde çalışan aynı unvan, sınıf ve branşa ait personel karşılıklı olarak yer değiştirebilir (Becayiş yapabilirler). Sağlık Bakanlığına bağlı olarak İzmir ile Ankara da çalışan aynı unvan, sınıf ve branşa ait hemşire karşılıklı olarak yer değiştirme (becayiş) talebinde bulunabilir.

• Becayiş şartlarını taşıyan her iki personelin karşılıklı yer değiştirme talebinin, atamaya yetkili amirlerince ve ilgili Bakanlıkça uygun bulunması gerekmektedir. Örneğin İzmir ile Ankara arasında becayiş yapacak Sağlık Bakanlığı personelinin bir dilekçe ile il veya ilçe müdürlükleri aracılığı ile Bakanlığa başvurması ve Bakanlığın da bunu uygun görmesi ile becayiş gerçekleşmektedir.

• 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ilgili maddesine dayanarak her kurum kendi çalışma usul ve esaslarına göre karşılıklı yer değiştirme/becayişe ilişkin hususları yönetmelikle düzenlemiştir.

• Zorunlu hizmete tabi ve zorunlu hizmet gören aynı unvan, sınıf ve branştaki memurlar karşılıklı yer değiştirme talebi söz konusu olduğunda becayiş isteyeceği ilinde zorunlu hizmet bölgesi kapsamında olması gerekmektedir.

Becayişte uygulamada farklılık ve dönemi var mıdır?
657 sayılı Kanunda becayiş için bir dönem belirtilmemiştir. Ancak bazı kurumlar işleyişin aksamaması ve devamlılığı için isteğe bağlı yer değiştirme ile ilgili olarak becayiş talep eden personelin sınıf, unvan ve branşının yanı sıra hizmet süresi, hizmet puanı, son görev yeri vb. kriterler ve hangi dönemlerde yapılacağı gibi hususlar ilgili yönetmeliklerle belirlemiştir.

DEVLET MEMURLARININ YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir